Avion s napajanim zrakoplovima započeo je svjetsku turneju

Avion s napajanim zrakoplovima započeo je svjetsku turneju


Zrakoplov, krećeći se zahvaljujući solarnoj energiji, krenuo je na svjetsku turneju koja traje 5 mjeseci i 20.000 milja. Putovanje oko planeta započelo je ujutro 9. ožujka, nakon što je Solar Impulse 2 sletio u Oman, gdje je letio iz Abu Dhabija.

Solarni paneli na krilima i trupa Solar Impulsa 2 napunili su četiri teške baterije koje prenose energiju na motore od 17,4 konjskih snaga. Dovoljno je da zrakoplov leti brzinom koja je slična onoj koju je razvio profesionalni biciklist, ali teško doseže brzinu zrakoplova na konvencionalnom gorivu.

Za usporedbu, let iz Emirata, koji je trajao 13 sati, traje samo jedan sat od običnog zrakoplova. U početku je procijenjeno vrijeme – 12 sati – povećano zbog jakog vjetra. U ovom letu, jedinica se preselila na nadmorskoj visini od 5800 metara. Sljedeći let kroz Tihi ocean do Indije planiran je letjeti na nadmorskoj visini do 8500 metara tijekom dana, kada avion dobiva prirodnije gorivo, s padom do 1500 metara noću.

Sljedeće odredište je indijski grad Varanasi, zatim Mandalay, Burma, a zatim Mianmar, a staza je postavljena na Kinu, a zatim preko Tihog oceana, a nakon zaustavljanja na Havajima avion će sletjeti u Phoenix, SAD. Nakon toga – let za američku zračnu luku JFK.Zatim će Solar Impulse 2 letjeti iznad Atlantika sletjeti u južnoj Europi ili Sjevernoj Africi i konačno se vratiti u Abu Dhabi.

Svrha događaja nije stvaranje novog komercijalnog vozila, jer karakteristike jedinice nisu daleko od koristi. Organizatori samo žele dokazati da je to moguće. Jedan od pilota, Bertrand Piccard, usporedio je ekspediciju s prvim letom na Mjesec.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: