Da Vinci Robot Kirurg može ukloniti rak u četiri ruke

Da Vinci Robot Kirurg može ukloniti rak u četiri ruke


U Velikoj Britaniji razvijen je robot rob da Vinci, kojeg koriste stručnjaci Nacionalne zdravstvene službe (NHS) za liječenje raka prostate i pluća. Već treći dan nakon operacije, pacijent može ići kući, doživljavajući minimalnu bol.

Robot tijekom operacije nadopunjuje liječnika koji radi uz pomoć video kamere i manipulatora opremljenu s joystickom i posebnim pedalom. Četiri hidraulička udovi izvode različite radnje, kombinirajući sposobnosti čovjeka i stroja.

Robotski kirurg pronalazi i uklanja tumore bez izlaganja pacijentovih rebara na mehanički stres, koji tijekom normalnih operacija uzrokuje bol.

Prije dvije godine Newcastle Hospital Trust je nabavila dva robota za 1,2 milijuna funti, što je omogućilo bolničkim stručnjacima da provode niz uspješnih operacija u bolesnika s rakom prostate, jetrom, grkljankom, ženskim organima, kao i pacijentima raka debelog crijeva.

Jedinstveni uređaj dobio je ime u čast najvećeg renesansnog umjetnika i inženjera Leonardo da Vincija, koji je predviđao izgled robota više od 500 godina.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: