Divne plutajuće barijere oslobodit će ocean plastičnog otpada

Divne plutajuće barijere oslobodit će ocean plastičnog otpada


Ideja stvaranja plutajućih barijera za hvatanje plastičnog otpada pripada mladom nizozemskom Boyan Slatu. Već ovog ljeta Ocean Cleanup Organization će instalirati prvi segment od 100 metara na Sjevernom moru, 23 km od obale Nizozemske.

Plutajuće prepreke smatraju se jednim od najvažnijih elemenata koncepta prikupljanja plastičnog otpada. Do 2020. godine, u okviru projekta "Clean Ocean", planira se uspostaviti plutajuću prepreku od 100 kilometara u obliku slova V na putu divovske komadiće smeća u Sjevernom Pacifiku.

Svaka takva ruka sastoji se od zaslona visokog 3 metra, što u potpunosti blokira otpad koji pada na put, nakon čega se skupljaju i šalju na stanicu za recikliranje. Prema stručnim procjenama, brana od 100 kilometara pomoći će ukloniti do 42% smeća u World Oceanu tijekom 10 godina, što odgovara približno 70 milijuna 320 tisuća kg plastičnog otpada.

Ako je iskustvo uspješno, u drugim zemljama će se koristiti plutajuće prepreke koje će vam pomoći prikupiti do 8 milijuna tona smeća.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: