Drone S-MAD naučio je skinuti i sletjeti na vertikalne površine

Drone S-MAD naučio je skinuti i sletjeti na vertikalne površine

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sherbrookeu dugo su bili zainteresirani za sposobnost ptica da uspješno lete kako bi letjeli na potpuno neprikladnim predmetima, kao što su obične stijene ili glatke stablo debla. Nakon nekoliko mjeseci rada i tisuće simulacija aerodinamičkog modeliranja, stvorili su stroj koji ponavlja ovaj efekt.

S-MAD drone (Sherbrooke's Multimodal Autonomous Drone) izgleda poput malog aviona i leti jednako kao avion, pri velikoj brzini, a da ne može stati na mjesto. Dakle, proces slijetanja izgleda ovako: brzinom od 7-9 m / s laserski senzor detektira prepreku – okomiti zid – i daje naredbu za usporavanje do 1-3 m / s plus podizanje nosa drone. On postaje paralelan zidu i pričvršćuje se s njegovom šasijom.

Posebna suspenzija smanjuje kinetičku energiju od udara, a mikrofibre kuke "drže" na bilo kojoj gruboj površini. Drone može objesiti na beton, ožbukani zid ili opeke, niz prirodnih materijala. Snaga kvačila nije tako velika da držite teret na brodu, samo sam zrakoplov. No, može se tako pasivno visjeti za beskonačno dugo vrijeme i poletjeti u bilo kojem trenutku – potisak motora dovoljan je da podiže automobil sa zida.

Zašto takva funkcija drone? Na primjer, kako bi se lagani, niskonaponski uređaj mogao "odmoriti", napuniti baterije nakon sjednice leta. Nije uvijek poželjno okretati krug oko predmeta koji se proučava, ponekad je isplativije stati na zid, pretvarajući se u kameru za nadzor. A ako energija istekne u baterijama, droni će samo ostati visi, a ne plutajući na tlo, a ne valjanja u neki dalji kut.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: