Elektronička koža robota postaje sve osjetljivija

Elektronička koža robota postaje sve osjetljivija

Već smo pisali o razvoju osjetljive elektronske kože, bez kojih je daljnje poboljšanje robotskih sustava nemoguće. Međutim, ovaj put, znanstvenici su stvorili umjetnu kožu, koja je još osjetljivija na dodir od čovjeka.

Tim istraživača na Sveučilištu Texas u Arlingtonu, predvodio profesor Zeynep Celik-Butler, razvio je pametnu kožu koja uključuje milijune malih fleksibilnih senzora izrađenih od 0,2 mikrona debljivih nanoroda cinkovog oksida (ZnO) (usporedbom, do 50 mikrona). Osim toga, svaki senzor djeluje samostalno, bez potrebe za vanjskim napajanjem.

Većina senzora nalazi se u elastičnom omotaču od poliimida otpornih na vlagu, što im daje čvrstu, vodootpornu i fleksibilnu strukturu. Čak i uz lagani pritisak na poliimid, senzori nanopowder odmah reagiraju na njega u trenutku savijanja.

Kao rezultat toga, umjetna koža postala je vrlo osjetljiva čak i na slab dodir, kao i na promjene temperature, što će mu omogućiti da se koristi u proizvodnji robotskih gripova, proteza za udove i prijenosnih senzorskih uređaja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: