Elektronske vlasi dopuštaju robotima da osjećaju dodira

Elektronske vlasi dopuštaju robotima da osjećaju dodira

"Elektronska koža" koja može dati taktilne senzacije robotima i protezama više nije novitet. No, većina tih zbivanja usmjerena je na samu "kožu" ili na ono što je ispod nje. Znanstvenici na Tehnološkom institutu Harbin izabrali su drugačiji put, stvarajući niz kose s funkcijama senzora koji se nalaze na vrhu umjetne elastične kože robota.

Njihov prirodni kolega bio je kosa koja pokriva ljudsko tijelo. Robusne dlake su obložene osjetljivim staklenim slojem kobaltnih mikrowila. Za razliku od obične kose, svaki ispis prolazi kroz sloj silikonske gume i spaja se na ploču koja se nalazi ispod njih i izlazi van.

U laboratorijskim pokusima, senzori su čak reagirali na svjetlosne podražaje – zračne vibracije i "slijetanje" muha. Osim toga, kada su koristili robotski manipulator, senzori su mogli otkriti sile poput klizanja i trenja.

Korištenjem ove tehnologije, u budućnosti, roboti će moći držati krhke predmete, na primjer, izrađene od stakla, a postupno povećavajući svoj zahvat ako se objekt počne kliziti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: