Europska svemirska agencija planira surađivati ​​s Rusijom u istraživanju mjeseca

Europska svemirska agencija planira surađivati ​​s Rusijom u istraživanju mjeseca

Rene Pishel, predstavnica Europske svemirske agencije u Ruskoj Federaciji, podijelila je s novinarima nove planove za taj odjel. U prosincu će se održati ministarska konferencija na kojoj moraju odobriti suradnju ESA-e i Rusije u lunarnom programu. Prije toga, o tome je govorio Sergej Saveliev, zamjenik glavnog ravnatelja Roskosmosa.

Određena područja interakcije između Europljana i Rusa u istraživanju mjeseca tek treba odrediti. Među najzaslužnijima su sudjelovanje ESA-e u domaćim projektima Luna-27 Resource i Luna-28, tijekom kojih će inozemni stručnjaci moći izraditi tehnologije potrebne za vlastiti program. Konkretno, sustav "pametnog slijetanja", kao i alate za analizu uzoraka tla na licu mjesta, a da ih ne isporučuju na Zemlju.

ESA treba Rusiju kao pouzdanog partnera za provedbu globalnog koncepta lunarnog sela. To će biti velik međunarodni projekt koji se sastoji od desetaka misija koje će se odvijati na različitim dijelovima Mjeseca. Europljani su iskreno zainteresirani za ruski lunarni program – može postati dio "selo", čiji izgled još nije jasno definiran.

Moguća suradnja u istraživanju Mjeseca neće utjecati na provedbu drugog zajedničkog Roscosmos programa i ESA programa – misije ExoMars.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: