Fizičari na Moskovskom državnom sveučilištu uspješno su testirali kvantnu vezu "dugo udaljene"

Fizičari na Moskovskom državnom sveučilištu uspješno su testirali kvantnu vezu “dugo udaljene”

Kvantna komunikacija u Rusiji već je stvarnost. To je postalo očito nakon uspješnog završetka testova eksperimentalne 32-kilometarske kvantne komunikacijske linije koja povezuje moskovsku Noginsku i Pavlov Posad. Heroji ovog prigoda bili su zaposlenici Laboratorija za kvantne optičke tehnologije, Odsjek za fiziku, Moskovski državno sveučilište i njihovi kolege iz Rosteka, koji su svojim eksperimentima pružili vlastite svjetlovodne komunikacijske linije.

Kanal kvantne komunikacije pokazao je svoju pouzdanost, budući da je kontinuirano radio tri tjedna. Prema jednom od voditelja projekta, Sergey Kulik, eksperiment je rezultirao s tri glavna rezultata: usklađenost s GOST standardima, komunikacija između specifičnih naselja i njegovo djelovanje u autonomnom načinu bez ljudske intervencije.

Nije tajna da će kvantna komunikacija prvenstveno osigurati zatvorene komunikacijske kanale, pa je jedan od glavnih ciljeva testova bio izrada stabilnog funkcioniranja sustava za distribuciju kriptografskih ključeva.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: