Gimball šok-udarni drone se ispituje u ledenom klancu

Gimball šok-udarni drone se ispituje u ledenom klancu


Početkom prošle godine, tim švicarskih stručnjaka dobio je potporu od milijun dolara za stvaranje Gimball-a koji je dizajniran za letenje u zatvorenom prostoru. Trenutačno se testira u švicarskim Alpama, ispitujući duboke glacijalne pukotine.

Izbor kreatora Gimballa glede njegove buduće upotrebe daleko je od slučajnog. Svake godine desetine penjača pada u pukotine skrivene u dubokom snijegu, uz ozbiljne ozljede, ponekad nespojive sa životom.

Dizajn drone ima jednu značajku: svi njegovi mehanizmi zatvoreni su u čvrstu zaštitnu mrežu sfernog oblika, što u potpunosti eliminira štetu, prije svega, rotirajućih vijaka pri sudaru s preprekama. Nakon sudara, Gimball mirno nastavlja svoj bijeg.

Savršeno je orijentiran u ograničenom prostoru zahvaljujući sustavu osvjetljenja i Full HD video kameri koja prenosi sliku na monitor operatera u stvarnom vremenu. Tijekom testiranja, Gimball je prodrla u najdublje pukotine ledenjaka Zermatta na dubinu od nekoliko desetaka metara, gdje su ljudi jedva mogli prodrijeti, nakon čega se uspješno vratio.

Na kraju cjelokupnog ciklusa ispitivanja predlaže se da se u slučaju nesreća na nuklearnim postrojenjima ili u zonama katastrofe, za traženje preživjelih, koristi droni za operacije spašavanja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: