Gita - robotski vratar, nezavisno od korisnika

Gita – robotski vratar, nezavisno od korisnika

Poznati proizvođač skutera Vespa – talijanski koncern Piaggio odlučio pokušati svoje snage na području robotike, s rezultatom da je svjetlost pojavila dva kotača samobalansirajući robota vrataru Gita, sposoban za nošenje tereta do 18 kg. Istodobno, ima još jednu važnu vještinu – samostalno pratiti korisnika.

Oblik Gite nalikuje bubnju. Promjer je 66 cm, a kod pomicanja ima polumjer okretanja nula i može se ubrzati do 35 km / h. Međutim, slijedeći svog učitelja, zadržat će svoju brzinu kretanja.

Koja je tajna takvog poslušnog "ponašanja"? Radi se o posebanom bijelom pojasu s kamerom koju vlasnik robota postavlja. Kontrolni sustav temelji se na tehnologiji SLAM (Simultaneous Localization and Mapping). Obrađuje trodimenzionalnu kartu točaka, koja je konstruirana kada se robot kreće zajedno s korisnikom.

"Ako izađete iz vida robota, recimo, okrenite kutak," objašnjava jedan od tvoraca robota, Sasha Hoffman, "Gita će uskoro stići s vama jer vidi vaš put".

Osim toga, kada robot slijedi korisnika kroz određeno područje na valjanoj 3D mapi, tada će moći samostalno podržati taj put.Korisnik također može stvoriti točke na putu gdje će se robot zaustaviti u slučaju jednog putovanja.

Gita kamere zajedno s ultrazvučnim daljinomjerom također su opremljene sustavom za upozorenje na prepreku. Jedan trosatni napunjenost traje 8 sati rada s brzim kretanjem.

Pretpostavlja se da će Gita najprije biti testirani na poslovnim klijentima, nakon čega će se godinu dana kasnije pojaviti verzija za masovnog korisnika.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: