Google i NASA dobit će najmoćnije kvantno računalo

Google i NASA dobit će najmoćnije kvantno računalo


Google, NASA i Udruga Sveučilišta Space Research najavili su da su dosad dobili najmoćnije D-Wave 2X kvantno računalo. U usporedbi s prethodnim modelom D-Wave, njegove su mogućnosti povećane za 2 puta na 1000 qubita (jedinica kvantne informacije, slično kao malo).

Kvantna računanja su vrlo kontroverzna. Do sada, u znanstvenom svijetu, kontroverze nisu prestale na koliko su učinkovite od klasičnih izračuna. U takvim okolnostima Googleova uprava pozvala je fizičara Johna Martina da koristi Quantum AI Lab kako bi nastavio istraživati ​​novu tehnologiju.

Planira se korištenje novog kvantnog računala za nastavak istraživanja na području prepoznavanja govora, simulacije robotskih svemirskih misija, kontrole zračnog prometa i pretraživanja weba. Sažimajući rezultate, ravnatelj NASA Ames centra Eugene Tu rekao je:

"Zahvaljujući našem istraživanju, nadamo se da će kvantni računalni algoritmi značajno poboljšati našu sposobnost da riješe složene probleme optimizacije svemirskih misija, u području aeronautike, istraživanja Zemlje i istraživanja svemira".

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: