GoPro uči umjetnu inteligenciju da razmišlja kao pas

GoPro uči umjetnu inteligenciju da razmišlja kao pas

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu stavili su GoPro video kameru na glavu alaskinskog malamuta, a senzore položaja u prostoru na svojim šapama i repu. U takvoj opremi, pas je sudjelovao u snimanju 380 kratkih isječaka s pokazivanjem ponašanja životinje u različitim situacijama. Ti su podaci osnovali novu neformalnu mrežu DECADE program obuke.

Za snimanje koristilo se 50 različitih interijera: dnevni boravak, ured, park, ulica, itd. Pas je dobio jednostavne, najčešće naredbe, igrala, hodala i stupila u interakciju s nekoliko kategorija ljudi, ostalih pasa i automobila. U svakoj lekciji zabilježen je položaj udova u prostoru, dinamika kretanja, zvukovi i vizualna slika kako bi AI mogao držati veze između njih.

Glavna zadaća neuronske mreže u ovoj fazi: odgovor na pitanje "što će pas učiniti u određenoj situaciji". Na primjer, valjati će rep prema izjavi "Dobar dječak", ali će ostati na mjestu. A ako bacite loptu, to će potrčati, ali kako ćete točno ići oko prepreka? DECADE pokazuju početak scene i neuralna mreža treba modelirati njegov nastavak.

Krajnji cilj projekta je priprema platforme za projektiranje robotskih pasa ili strojeva koji oponašaju druge životinje.Evolucija ih je već naučila tražiti siguran put u šumi, učinkovito provoditi plijen ili se spasiti, kako bi se zaštitili. Umjesto izmišljanja algoritama za robote od nule, nije li lakše samo naučiti osnove stvarnog ponašanja od pravih životinja? U sljedećoj verziji, AI će se naučiti raditi s mirisima i dodir.


Izvor Sveučilište u Washingtonu

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: