Grafenski oklop nadilazi dijamante

Grafenski oklop nadilazi dijamante

Nažalost, do sada većina oklopnih tijela "trpi" masivnost i prekomjernu težinu. Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u New Yorku, na čelu s profesoricom Eliza Rideau, preuzela je ovaj problem. Tijekom istraživanja, otkrili su da dva sloja grafena, nakon skrućivanja, stječu snagu koja je superiornija dijamantima.

Materijal se naziva diamin. Sastoji se od dva sloja grafena na silicijevom karbidnom supstratu. U normalnom stanju, ima jednostavnost i fleksibilnost, u skladu s folijom. S iznenadnim oštrim mehaničkim udarom na sobnoj temperaturi, dobiva se "super-dijamant" snaga.

Ideja stvaranja diamina pripada izvanrednom profesoru Angelu Bonnooru, koji je razvio računalni model materijala koji se sastojao od dva lista ispravno usklađenog grafena, a Eliza Rido i njezini kolege utjelovili su svoju ideju u praksi.

Zanimljivo je da se učinak otvrdnjavanja javlja samo u slučaju dvaju grafenskih ploča. Prije toga znanstvenici Sveučilišta Rice uspjeli su izraditi vlastiti mikrobuletni materijal koji se sastoji od 300 slojeva. Izvor Gradsko sveučilište u New Yorku

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: