Harvard je stvorio maleni robusni robot iz stanica srca štakora

Harvard je stvorio maleni robusni robot iz stanica srca štakora

Međunarodni tim istraživača na Sveučilištu Harvard stvorio je mekani robot koji oponaša kretanje morskog praska u vodi pod utjecajem svjetla.

Poticaj za razvoj bio-hibrida započeo je istraživanje na polju stvaranja umjetnog srca jednog od članova tima Keith Parker. Nekako, promatrajući sa svojom kćerkom kretanje škrga u akvariju, primijetio je da kretanje mišića životinje koja se kreće u vodi nalikuje radu ljudskog srca. Rezultat je bila sitna novčića veličine robota.

Temelj uređaja bio je okvir od zlata, najjednostavniji i pristupačniji materijal koji je bio povezan s kovčegom od silikonske gume. Da bi se robot kretao, istraživači su pokrivali donji dio s oko 200 tisuća živčanih stanica štakora, koji su držani zajedno u obliku serpentinina.

Srčane stanice su genetski modificirane kako bi se ugovorile kada su bile izložene svjetlosti. Dakle, kako bi se nagib kretao, potrebno je povremeno osvjetljavati različite dijelove, a brzina kretanja regulirana je frekvencijom opskrbe svjetlom.

Znanstvenici vjeruju da će fleksibilni robot stvoreni od njih pomoći u stvaranju neophodnog umjetnog srca.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: