Havajski valovi postali su izvor struje

Havajski valovi postali su izvor struje


Tijekom iduće godine, znanstvenici sa Sveučilišta Hawaii pratit će rad energetskog pretvornika morskih valova u struju. Cilj promatranja bio je 45-tonni Azura generator (Azura), karakteriziran sposobnošću pretvaranja bilo kojeg od svojih pokreta u električnu energiju.

Jedinstvenost eksperimenta je da će generirana struja prijeći izravno na mrežu SAD-a. Ako rezultat zadovolji znanstvenike i inženente moći, onda bismo trebali očekivati ​​masovnu implementaciju takvih sustava od 2017. godine.

Američko ministarstvo energetike zainteresirano je za razvoj obnovljivih izvora energije. Naglasak je na činjenici da više od polovice stanovništva zemlje živi više od 50 milja od obale.

Prije nekoliko dana završilo je prihvaćanje projekata za konkurenciju pretvarača energije valova u kojem je sudjelovalo 92 kreativnih timova. Glavna nagrada natjecanja bit će novčana nagrada od 1,5 milijuna dolara. U kolovozu će odabrati 20 najboljih projekata, nakon čega će njihovi programeri početi stvarati radne modele.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: