Identificira se druga planeta u solarnom sustavu s tektonskom aktivnošću

Identificira se druga planeta u solarnom sustavu s tektonskom aktivnošću

Merkur je najmanji planet u Sunčevom sustavu. Osim toga, prema NASA-i, to je jedini tektonski aktivan planet sustava, ne računajući Zemlju. Za razliku od Venere i Marsa, koji su hladni, mrtvi kamen, vjerojatno je da Merkur ima vruću jezgru. O tome svjedoče stjenovite formacije na površini planete, ukazujući na tektonske oscilacije koje se tamo događaju.

NASA će u doglednoj budućnosti pripremiti misiju za proučavanje "drmanja žive" – ​​kretanja kore ove planete, zbog procesa koji se nalaze u njegovim dubinama. Za to trebate isporučiti seizmometrijsku opremu, ali činjenica tektonskih šokova gotovo je dokazana. I savršeno je u skladu s činjenicom da Merkur još ima rastaljenu jezgru koja stvara magnetsko polje oko planeta.

Godine 1974. i 1975., sonda Mariner 10 je mogla otkriti na površini Merkura jasne tragove prošlih seizmičkih aktivnosti – stijena, kanjona, kanjona. U razdoblju od 2011. do 2015. novi je MESSENGER uređaj napravio detaljnu kartu reljefa planete. Znanstvenici su otkrili da visina nekih planina prelazi 1,6 km, a pojedinačni grebeni mogu se protezati na stotine kilometara. Ovo sugerira da se mekana kora planeta smanjuje, smanjuje.

Na Marsu, Veneri i čak na Mjesecu postoje slične podloge i depresije, međutim, u slučaju potonjeg, većina reljefa temeljito je istrošena nakon brojnih sastanaka s meteoritima. Činjenica da je na Merkuru s sličnom veličinom kozmičkih tijela geoloških formacija mnogo veća, ukazuje na proces ažuriranja površine. Drugim riječima, tektonska aktivnost na prvom planetu od Sunca postoji i vrlo je zanimljiva znanstvenicima.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: