Internetski rekord brzine postavljen na 1.125 TB / s

Internetski rekord brzine snimanja


Istraživači na Sveučilištu u Londonu postavili su svjetski rekord u prijenosu podataka u Internetu – 1,125 terabita u sekundi, što je 50.000 puta brže od trenutnog širokopojasnog interneta. Drugim riječima, u toj brzini, sve serije "Game of Thrones" u HD kvaliteti mogu se preuzeti za manje od 1 sekunde.

Da bi se postigla ova brzina, istraživači su morali iskoristiti najnovije napretke u teoriji informiranja. Danas je brzina prijenosa ograničena na konačni omjer signala i šuma (SNR). Primjenom naprednih tehnika digitalne obrade signala na SNR, širina pojasa je povećana mnogo puta.

Drugim riječima, tim je odredio najučinkovitiji način pretvaranja podataka u optičke signale, uzimajući u obzir ograničenja u prijemniku i odašiljaču. Zatim su primijenili tehnike smanjenja buke koja se uobičajeno koriste u bežičnoj komunikaciji, već na optički prijenos. Dakle, znanstvenici su osigurali prijenos signala s minimalnim iskrivljenjem. Rezultati istraživanja su podijelili jedan od voditelja tima, dr. Robert Maher:

"Korištenje visokokvalitetnih superobavjetnika omogućuje stvaranje snažnog kanala koji doslovce radi u jednom dahu".Takvi kanali prvenstveno su potrebni za glavne optičke komunikacijske sustave koji pružaju prijenos velikih količina informacija između gradova, zemalja i kontinenata. "

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: