Irski istraživači naučili su proizvoditi električnu energiju od bjelančevina

Irski istraživači naučili su proizvoditi električnu energiju od bjelančevina


Voditeljica Aimee Stapleton sa Sveučilišta u Limericku

Skupina irskih znanstvenika iz Instituta Bernal na Sveučilištu u Limericku otkrila je da se s mehaničkim pritiskom na proteinsko lizozim, koji se nalazi u bjelanjku i običnim suzama, proizvodi električnu energiju.

Sposobnost generiranja električne energije kada se pritisne poznata je kao piezoelektrični efekt, koji je tipično, na primjer, kvarcnih kristala, koji pretvaraju mehaničku energiju u električnu energiju i obrnuto. Takvi materijali se široko upotrebljavaju u rezonatorima i vibratorima mobilnih uređaja ili dubokom vodom za ultrazvučno snimanje. Kosti, tetive i drvo također imaju piezoelektrični učinak.

Kao što se ispostavilo, kristali lizozima lako se mogu izolirati iz prirodnih izvora. Prema jednom od vodećih istraživača, Aimee Stapleton, sposobnost ovog proteina da stvara električnu energiju dugo je bila nepoznata. Istraživanja su pokazala da sposobnost lizozima da proizvodi električnu energiju je vrlo usporediva s kvarcem.


Autori otkrića: John Sweeney, Aimee Stapleton i Vincent Casey

S obzirom na biološko podrijetlo kristala i nedostatak toksičnosti, oni se mogu uspješno koristiti kao elektroaktivni i antimikrobni premazi za medicinske implantate.

Otkriće irskih znanstvenika otvara široke mogućnosti za daljnja istraživanja na području energije i fleksibilne biomedicinske elektronike.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: