Izrađeni dielektrični elastomer za umjetne mišiće i mekane robote

Izrađeni dielektrični elastomer za umjetne mišiće i mekane robote

Umjetni mišići postojećih mekih robota, u pravilu, koriste hidraulične i pneumatske pogone, koji se ne razlikuju u brzini rada. Alternativa njima može biti elastomeri – mekani materijali s dielektričnim svojstvima.

Istraživači na Tehničkom fakultetu Sveučilišta Harvard razvili su dielektrični elastomer s velikim brojem pokreta koji ne zahtijevaju velike količine energije i nemaju krute komponente.

Pri stvaranju dielektričnog elastomera korišteni su dva materijala – fleksibilni elastomer, razvijen na Kalifornijskom sveučilištu i elektronska nanotubna elektroda iz Clarkovog laboratorija. Njihova kombinacija omogućila je stvaranje novog uređaja s najboljim karakteristikama u usporedbi s postojećim fleksibilnim pogonima.

Većina dielektričnih elastomera ima ograničen raspon gibanja i mora biti prethodno rastezana i pričvršćena na krutu podlogu. Novi elastomer ne treba preliminarno istezanje.

Da bi se to stvorilo, koristi se posebna tekućina koja se pod utjecajem ultraljubičastog zračenja pretvara u tanke papirne listove s ljepljivom oblogom na obje strane, što omogućuje njihovo lijepljenje.Rezultat je sendvič materijala koji se sastoji od elastomernih slojeva i elektroda.

Za pogon dielektričnih elastomera potrebno ih je napuniti. Njegova vrijednost ovisi o debljini materijala. Što više slojeva, to više snaga proizvodi.

Rezultirajući fleksibilni pogoni mogu se koristiti u nosivim uređajima za stvaranje mekih držača, kirurških instrumenata, mekanih robota i umjetnih mišića.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: