Japanski mogu biti prvi koji će hodati na Mjesecu u 21. stoljeću

Japanski mogu biti prvi koji će hodati na Mjesecu u 21. stoljeću

Kina, Rusija, a možda i Europska unija – mnogi će svoje astronaute sletjeti na prirodni satelit Zemlje do 2030. godine. Međutim, postoji šansa da će svi biti ispred predstavnika Japana čija je vlada na nedavnom sastanku odobrila pripremu sporazuma s NASA-om. Japanci nisu sposobni raditi svoj program punog mjeseca pa traže saveznike.

Let za Mars letjelice s ljudima održat će se bliže sredinom stoljeća, a prije toga NASA želi pokrenuti sve povezane tehnologije bliže kući na Mjesecu. Godine 2019. Orionova automatska kapsula će ići tamo, a od 2021 će biti moguće poslati astronaute radi rotacionog osnova. Oni će graditi mjesečnu stanicu Deep Space Gateway, odakle će misija na Mars započeti za nekoliko desetljeća.

Japan Aerospace Exploration Agency će ponuditi NASA-i svu moguću pomoć pri pripremi različitih faza lunarnog programa u zamjenu za privilegiju. Naime – prva osoba na Mjesecu u novom stoljeću bit će državljanin Japana. Ili građanin. Planovi agencije i japanskih vlasti još nisu određeni, samo je zainteresiran za ovaj projekt.

Što točno Japan NASA može ponuditi, kao dio udjela, osim izravnog financiranja, ostaje i tajna. Izvor NHK

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: