Ko-TAG prepoznaje pješake na cesti, čak i kada nisu vidljivi.

Ko-TAG prepoznaje pješake na cesti, čak i kada nisu vidljivi.


Ne tako davno, Volvo je razvio sustav koji upozorava vozača o prisutnosti ispred njega na kolniku pješaka ili biciklista, koristeći izgrađen-in auto radar. Sada se na Tehničkom sveučilištu u Münchenu stvorio novi sustav Ko-TAGkoji mogu otkriti pješake čak i ako se nalaze izvan vidokruga vozača.

Posebna značajka Ko-TAG je da će pješaci i biciklisti morati nositi oko male repetitora, koji se, primjerice, mogu ugraditi u smartphone. Automobil tijekom kretanja šalje kodirani radio signal, repetitor ga prima i odgovara na njega. Koristeći ovaj signal, sustav može izračunati brzinu i putanju pješaka. Ako Ko-TAG misli da je sudar neizbježan, može upozoriti vozača ili čak pritisnuti kočnice i spasiti nečiji život.

Za razliku od tehnologija koje koriste radar, Ko-TAG sustav će otkriti pješake, čak i kada su skriveni od očiju vozača. To može spasiti ljude u prilično uobičajenoj situaciji kada pješaci napuste zbog parkiranih automobila ili drugih objekata.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: