Kontaktne leće za grafene pomoći će vam da dobijete infracrvenu vizija

Kontaktne leće za grafene pomoći će vam da dobijete infracrvenu vizija


James Bond je uvijek imao hrpu različitih spywarea i gadgeta. I on očito nije spriječio kontaktne leće s infracrvenim vidom. Takva bi stvar uskoro postala stvarnost, zahvaljujući inženjerima sa Sveučilišta Michigan i prekrasnom materijalu – grafenu.

Znamo puno o mogućnostima samog grafena, a uz njega možete i napraviti nevjerojatne stvari. Konkretno, ovaj materijal može lako upijati svjetlosnu energiju i emitirati više elektrona. Ali nažalost, grafen je vrlo osjetljiv materijal i ne može apsorbirati puno svjetla. Stoga su znanstvenici odlučili koristiti dva sloja grafena s dielektrikom između njih. Kada svjetlost ulazi u gornji sloj grafena, elektroni kroz dielektrični prolazak u donji sloj. Ovaj proces gotovo stotinu povećava broj elektrona, dajući fototransistoru osjetljivost usporedivu s digitalnom kamerom.

Ali kako to sve pomaže u stvaranju kontaktnih leća? Činjenica je da je grafen osjetljiv na mnoge valne duljine svjetlosti. Uključujući izvan vidljivog spektra. Trenutno, prototip koji su stvorili znanstvenici iz Michigana osjetljivo je na običnu svjetlost i na infracrvene zrake.I zbog svoje debljine, tehnologija je idealna za stvaranje kontaktnih leća. Osim očitih prednosti špijunaže, takve se leće mogu koristiti u drugim industrijama, poput medicine.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: