Kvantne točke sintetizirane iz listova čaja mogu biti novi smjer u nano medicini

Kvantne točke sintetizirane iz listova čaja mogu biti novi smjer u nano medicini

Budućnost medicine bit će neraskidivo povezana s nanotehnologijom. Jedna od činjenica koje potvrđuju ovu tezu je uspješna upotreba kvantnih točaka za liječenje teških bolesti.

Kvantne točkice su nanočestice dobivene iz bilo kojeg poluvodičkog materijala koji, kada je izložen svjetlu, počinje svijetliti u određenoj boji. Njihova veličina iznosi od 2 do 5 nanometara. Za usporedbu, protutijela koja proizvodi naš imunološki sustav za borbu protiv virusa dvostruko su veća, a ljudska kosa je jednostavno divovska, prelazi kvantne točke 10.000 puta. Nedavno su znanstvenici koji rade na području nanomedicina zainteresirani za njihova jedinstvena svojstva.

Tim istraživača na Sveučilištu Swansea (Wales) pronašao je način dobivanja kvantnih točaka iz ekstrakta kineskih kamelijskih lišća (Camelia sinensis) ili, jednostavno, čaja. Korištenje ekstrakta listova čajeva čini proizvodni proces isplativ i potpuno siguran. Tijekom eksperimenta otkriveno je da kvantne točke mogu prodrijeti u sitne pore vanjske membrane stanica raka kože i zaustaviti njihov rast. Od cijelog niza stanica raka u zdjelici Petri, točke su uspjele blokirati razvoj od 80% njihovog broja.

Prvi rezultati istraživanja ukazuju na to da su već riješeni dva glavna problema: nova tehnologija nije skupa i potpuno je sigurna. Izvor: Sveučilište Swansea

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: