Mali štampani tiskani medicinski fotoaparat može se umetnuti sa štrcaljkom

Mali štampani tiskani medicinski fotoaparat može se umetnuti sa štrcaljkom


Ulazak posebnih medicinskih sredstava u tijelo uvijek je povezan s nelagodom i opasnošću odbacivanja. Stoga su njemački znanstvenici sa Sveučilišta u Stuttgartu odlučili naći način da ovaj proces bude ugodniji, sigurniji i bezbolniji. Da bi to postigli, razvili su složeni sustav mikrolenasa veličine kristala soli.

Da bi se postigao željeni rezultat, znanstvenici su trebali submicronsku točnost. Za to je korištena tehnologija 3D ispisa koja je istodobno omogućavala ispis 2 ili više leća. Kao što se ispostavilo, uz pomoć multi-objektiva postalo je moguće ispraviti aberaciju (zamagljena slika), dobivajući visoku kvalitetu slike s manjih uređaja.

Znanstvenici su odlučili koristiti femtosekundni laser s trajanjem pulsa od 100 femtosekundi kao alatima za stvaranje leće. Uz to su "probijali" fotosenzibilni materijal smješten na staklenoj podlozi.

Znanstvenici su ovu tehnologiju primijenili za ispis komponenti optičkog mikroskopa promjera i dužine 125 mikrometara. Priloženi proizvod priložili su komadić stakloplastike dugačak 1,7 m i širok 2 ljudska kosa.

Rezultat rada istraživača bio je kamera postavljena na endoskop koji se lako postavlja u kanal standardne štrcaljke, što omogućuje da se umetne u različite organe, uključujući i mozak.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: