MIT stvara najslabiju solarnu ćeliju

MIT stvara najslabiju i najlakšu solarnu bateriju


Istraživači na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT) razvili su najsvjetliju i najlakšu solarnu ćeliju s visokom snagom od samo 2 mikrometara. Baterija je toliko lagana da, ako ga stavite na mjehurić za sapun, neće prasnuti.

Stanice solarne ploče sakupljene su u vakuum komori, što je u potpunosti uklonilo ulaz prašine i drugih čestica koje mogu imati najmanje negativan utjecaj na učinkovitost proizvoda. Sloj koji apsorbira svjetlost se sastoji od organskog materijala DBP, koji se nalazi između supstrata i zaštitnog premaza parilena. Lakiranje je polimerni premaz koji se obično koristi za zaštitu tiskanih pločica i biomedicinskih implantata.

Proizvodnja solarnih ćelija obično je povezana s visokim temperaturama i upotrebom agresivnih kemikalija. Solarne ploče razvijene na MIT mogu se graditi na sobnoj temperaturi pomoću tehnike poznate kao taloženje pare. Znanstvenici vjeruju da će u bliskoj budućnosti biti moguće organizirati svoju masovnu proizvodnju.

Vjeruje Max Stein, profesor materijalnih znanosti i inženjerstva na Sveučilištu Michiganda takav jedinstveni omjer baterije i težine otvara perspektive za njihovu uporabu u astronautici i elektronici.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: