Mladi znanstvenici pokrenut će satelitski "Svjetionik"

Mladi ruski znanstvenici pokrenut će umjetnu zvijezdu – satelit “Mayak”


Najsjajnija zvijezda na noćnom nebu je Sirius. Međutim, uskoro bi mogla imati dostojan natjecatelj koji je može osvijetliti svojom svjetlinom. Nova zvijezda će se razbuktati zahvaljujući skupini mladih ruskih znanstvenika sa Sveučilišta Moskve na državnoj strojogradnji na čelu s Aleksandrom Shaenkom.

Projekt se zove "Svjetionik". Također će se zvati satelit koji će, budući da je u orbiti, postati najsjajniji objekt na noćnom nebu. To će biti moguće zahvaljujući reflektoru s divovskog reflektirajućeg lista. Ako je moguće prikupiti potrebna sredstva, može se ove godine pokrenuti u orbitu.

Pretpostavlja se da će "Mayak" biti lociran na sinkroni orbitu sunca 600 km iznad Zemlje i uvijek će biti u struji sunčeve svjetlosti. Ovakav aranžman osigurava svijetlo sjaj "Beacon", bez obzira na položaj našeg planeta.

Letjelica je divovski piramidalni reflektor od 16 četvornih metara. metara. Izrađen je od tankog polimernog filma 20 puta tanji od ljudske kose. Glavna ideja projekta je privući pozornost mladih znanstvenika na pitanja svemira.Jedno od praktičnih rješenja, primjerice, može biti produženje dnevne svjetlosti za poljoprivrednike.

Valja napomenuti da se projekt "Mayak" provodi isključivo putem donacija.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: