Na Harvardu, odveli su stvaranje robota iz koktel cijevi

Na Harvardu, odveli su stvaranje robota iz koktel cijevi

Mogu se brzo kretati po teškom terenu, imaju malu težinu i veliku snagu, mogu puzati u malu miniku ili preskočiti veliku prepreku. Ne, to nisu roboti, već insekti – na Harvardu vjeruju da je njihova struktura najopsežnija u Svemiru. Umjesto teških, izdržljivih metalnih robota, moramo izgraditi iste fleksibilne hibridne strukture.

Ako izrežete redovitu koktelnu cijev, lako je savijati duž rezne linije. Sada pričvrstimo gumenu traku na njegovu stranu i spojimo mali pneumatski mehanizam na cijev. Kada zrak ulazi, cijev se pomiče, a guma ga vraća u prvobitno stanje. Evo simulacije kretanja jednostavnog zgloba.

S dva takva šapa, robot se već može podići i gurati prema cilju, na tri je prilično stabilan, s četiri kosolapo "šetnje" čak i na nejednolikoj površini. Znanstvenici su uspješno testirali šesterokutni dizajn, ali s osam nogu suočeni su s neočekivanim poteškoćama. I na putu su otkrili da robot od slamki može plivati ​​u određenom smjeru.

Hobotnica je pokazala ključnu manu u sustavu.Ovaj pauk u potpunosti kontrolira sve šape i može u svakom trenutku premjestiti svaki u bilo kojem smjeru. Mehanička udica s jednim stupnjem slobode je izvan snage – morate stvoriti višekratna manipulatora. Ali to je zadatak na višoj razini, a jeftine plastične cijevi nisu dovoljne.

Najviše od svega, znanstvenici iz Harvarda zaprepašteni su koliko je jednostavna izvedba robota izlazila sa svojom sveobuhvatnošću. Ako koristite kompozitne materijale, izradite jedinstveni sustav upravljanja tlakom, kreirajte algoritme kretanja za više šapa … iz perspektive koje obuhvaća duh!

Izvor Harvard

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: