Najmoćnija digitalna kamera na svijetu će gledati u dubine svemira.

Najmoćnija digitalna kamera na svijetu će gledati u dubine svemira.


S gledišta vlasnika smartphonea, njegova kamera od 16 megapiksela može se činiti kao visina savršenstva. Međutim, proučavanje svemira nije apsolutno pogodno.

Američki nacionalni laboratorij za ubrzanje – SLAK, dobio je službeno odobrenje Odjela za energiju za razvoj najveće digitalne kamere s rezolucijom od 3,2 gigapixela. U budućnosti, bit će postavljen u veliki LSST sinoptički teleskop, koji će biti instaliran na planini Cerro Pachon u Čileu.

Kamera ima impresivnu veličinu. Tri zrcalna uređaja su ekvivalentna veličini malom automobilu i vagaju 3 tone. Osim toga, sastoji se od 189 senzora i mehanizma za podešavanje filtra. Kamera ima rezoluciju usporedivu s 800.000 kamera s 8 megapiksela.

Pretpostavlja se da će kamera biti izgrađena i testirana u idućih 5 godina u Menlo Parku u Kaliforniji, nakon čega će početi njegova instalacija na LSST teleskopu. Početak teleskopa – 2022. Misija je osmišljena 10 godina.

Uz pomoć ovog jedinstvenog znanstvenog kompleksa, astronomi će detaljno proučiti južnu polutku i sastaviti katalog vidljivih zvijezda i galaksija. Očekuje se da će godišnja količina informacija dobiti do 6 milijuna gigabajta.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: