Najveći zrakoplov svijeta Airlander 10 napustio je hangar

Najveći zrakoplov svijeta napustio je hangar

Airlander 10 airship – najveći svjetski zrakoplov ovog tjedna napravio je svoj prvi "izgled". Izvorno dizajniran za američku vojsku kao višenamjensko vozilo za provođenje dugoročnih operacija, a kasnije i civilizacija, Airlander 10 napustio je hangar u zračnoj bazi Bedfordshire u Velikoj Britaniji. Sada mora proći niz testova leta.

Zrakoplov je razvijen kao dio vojnog projekta za stvaranje hibridnog vozila koje kombinira veliku nosivost s mogućnošću vertikalnog polijetanja. Ovaj zrakoplov brod je proveo prvi let u Sjedinjenim Državama 2012, ali nikad nije pušten u pogon.

Vojni testovi pokazali su da Airlander 10 može podići 10 tona tereta na visinu od 6 kilometara i doseći brzinu od 148 km / h. Unatoč tome, projekt se srušio 2013. zbog tehničkih i operativnih problema.

Nakon uklanjanja nedostataka i prilagođavanja civilnim ciljevima, ovo je hibridno vozilo preneseno u UK za daljnju upotrebu.

U Engleskoj se Airlander 10 planira koristiti u civilne svrhe: za potrebe geodezije, teretnog prometa i turističkih letova.Dozvole su već dobivene za testiranje od Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost (EASA) i Britanske agencije za civilno zrakoplovstvo (CAA), koja će, uz pozitivne rezultate, omogućiti korištenje zrakoplova na nebu u Europi.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: