Optička leća 10 puta tanji od ljudske kose

Napravio je optičku leću 10 puta tanji od ljudske kose


Ravna, super-tanka leća koju su stvorili znanstvenici sa Sveučilišta u Utahu mogu slati tradicionalne prostrane naočale i masivne digitalne fotoaparate kako bi se umirovile u bliskoj budućnosti. Njegova debljina je 10 puta manja od poprečnog presjeka ljudske kose. Zahvaljujući novom razvoju, u narednih pet godina može se pojaviti staklo s listom papira i čitavom obitelji minijaturnih digitalnih naprava.

Unatoč svojoj ultra-tankoj strukturi, leće su u stanju savršeno fokusirati svjetlo u jednoj točki, što je temeljno svojstvo formiranja slike. Priroda istraživanja objavila je voditeljica projekta, prof. Rajesh Menon:

"Objektiv koji smo razvili potpuno je ravna, što otvara nove mogućnosti dizajna za vizualizacijske sustave, poput onih pronađenih u mobilnim telefonima.

Naši rezultati opovrgavaju uobičajenu zabludu da se stan-difraktivne leće ne mogu prilagoditi za sve boje u isto vrijeme. "

Za razliku od procesa refrakcije svjetlosti kroz sustav konvencionalnih zakrivljenih leća, profesor Menon je stvorio ultra tanku ravnu leću u kojoj se svjetlost difraktira kada mikrostrukture stupaju u interakciju s objektivom.

Uređaj se naziva "superakromatska leća" i može se uspješno koristiti, na primjer, u laganim fotoaparatima, dronovima i satelitima, gdje se broje svaki dodatni gram.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: