NASA doživljava RASSOR - robot za izdvajanje resursa na Marsu

NASA ispituje robot za izdvajanje resursa na Marsu

Elon Musk se priprema za pokretanje čovjeka na Crvenom planetu s cijenom ulaznice od 500.000 dolara, a to će biti jednosmjerno putovanje. Oni koji pokušavaju živjeti daleko od Zemlje trebat će više od kisika i konzervirane hrane – morat će naučiti kako reciklirati resurse. U tu svrhu, NASA je pokrenula projekt za stvaranje strojeva za vađenje materijala na drugim planetima.

RASSOR je Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot, modul za rudarstvo u uvjetima koji su različiti od onih na Zemlji. Na primjer, može funkcionirati pri niskoj težini, ne samo da može izvući, nego i pakirati tvari za njihovo pouzdano transportiranje. Ovo je druga verzija stroja, dizajnirana 2013. godine.

Još jedna prednost RASSOR-a je u tome što je gotovo samostalna – da bi došla do radilišta, morat će biti pričvršćena na rover, ali se rudarstvo provodi automatski. Prema NASA-i, ljudi bi trebali "kolonizirati i proučavati" nove svjetove, a ne gubiti vrijeme i energiju na servisnoj tehnologiji. Stoga se ovaj potonji već stvara danas u obliku neovisnih "pametnih" objekata.

Popis obećavajućih područja istraživanja uključuje robote koji će prikupljati i odlagati otpada kolonista, uključujući ispušni plin, komponente raketnih goriva, fragmenti struktura.Gotovo bez gubitaka bit će proizvedeni visokotehnološki materijali kao što su plastika, polimeri, stakloplastični i sl.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: