NASA razvija motor koji može raditi u atmosferi Venere

NASA razvija motor koji može raditi u atmosferi Venere


NASA je najavila početak financiranja projekta Michaela Pavla sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, prilagođavajući tehnologiju kemijskih motora vojnih torpeda kako bi osigurao svemirski brod energijom.

Kemijski motori koji su se razvili još dvadesetih godina prošlog stoljeća primili su ponovno 1973. godine na MK-50 torpeda, a sada mogu postati izvor energije za svemirske letjelice.

Elektrana djeluje spaljivanjem litijuma, kao oksidirajućim sredstvom za koje se koristi ugljični dioksid, koji je obilno prisutan u atmosferi Venere. Prema izračunima, takva elektrana će moći raditi punim opterećenjem oko trideset dana.

Ideja korištenja plina kao komponente goriva, koja ne treba isporučiti na planet, vrlo je važna. Do danas, istraživački aparat Phoenix Mars Lander koristi elemente energije plutonija. Međutim, rad s njima uključuje velike rizike.

Snaga elektrane torpeda je tisuće kilovata, ali izviđanje prostora dovoljno je za rad nekoliko stotina vat. NASA planira uložiti u razvoj više od 400.000 dolara.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: