NASA testirala je Orionovu kapsulu koja će ljudima donijeti Mars

NASA testirala je Orionovu kapsulu koja će ljudima donijeti Mars


U pustinji Arizone usred testiranja sustava padobrana Orionove svemirske letjelice, koji je napravio svoj prvi uspješni let u prosincu prošle godine. Inženjeri NASA-e trenutno su zauzeti testiranjem mogućnosti spuštanja kapsule, ako se iz nekog razloga ne otvaraju dva padobrana.

Kapsula je izbačena iz C-17 zrakoplova na nadmorskoj visini od oko 10,5 km na području američke vojske test mjesta – Yuma, Arizona. Iskusna kapsula gotovo je u skladu s budućnošću izvornika. Simulacija stvarnog hitnog podrijetla jedna je od najvažnijih faza testiranja, koja ne može zamijeniti računalnu simulaciju.

Prvi padobrani bacaju se kad modul krene brzinom od oko 500 km / h. Nekoliko minuta – i cijeli sustav padobrana radi, osiguravajući slijetanje kapsule brzinom od 32 km / h. Ukupno se sastoji od 11 padobrana. Tri glavna padobrana bi bila dovoljna za zatvaranje nogometnog igrališta.

"Orion" će biti lansiran u svemir od najmoćnijih nosača raketa danas – SLS. Prve lansirane projekcije zakazane su za 2018-2019. Oko 10-15 godina NASA je trebala sletjeti na asteroid, a malo kasnije – ekspedicija na Marsu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: