Nevjerojatan uređaj omogućit će osobi da mentalno nadzire kornjaču

Nevjerojatan uređaj omogućit će osobi da mentalno nadzire kornjaču

Istraživači na Južnokorejskom institutu za znanost i tehnologiju (KAIST) razvili su konceptualni sustav koji ljudima omogućuje čitanje ljudskih misli za kontrolu kornjače pomoću sučelja mozga i računala.

Sustav se sastoji od kamere, bežičnog primopredajnika, upravljačkog modula i baterije postavljene na kornjaču. Tu je i crni polu-cilindar s utorom, koji je odgovoran za stimulaciju.

Fotoaparat pruža operateru "sliku" u stvarnom vremenu. U trenutku kada želi reći kornjaču novi smjer kretanja, njegove misli odražavaju se na sučelju kompjutora mozga u obliku električne aktivnosti.

Naredbe se prenose u bežičnom načinu, potičući kornjaču da se okreće u odgovarajućem smjeru uz pomoć rotirajućeg cilindra. To je njezin prirodni instinkt da se kreće uz zračnu svjetlost koja mijenja smjer.

Korištenje sučelja mozga-računala za upravljanje različitim uređajima više nije novitet. Na primjer, već postoje razvoji koji omogućuju quadcopteru da kontrolira moć misli. Međutim, ova je metoda prvi put korištena za kontrolu živog bića.Kao što su znanstvenici objasnili, tehnologija koju su stvorili postat će osnova za buduće sustave interakcije između ljudi i životinja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: