Nova grafena utemeljena na solarnim ćelijama pobijedila je učinkovitost

Nova grafena utemeljena na solarnim ćelijama pobijedila je učinkovitost


U 2012. godini, istraživači sa Sveučilišta Florida izvijestili su o izradi prototipa solarne ploče s rekordnom učinkovitošću od 8,6%. Izrađena je od silicijeve ploče obložene slojem grafena dopiranog s trifluormetansulfonil amidom. Trenutno je najavila još jedan tim znanstvenika novi rekord učinkovitosti solarnih ćelija, Ovaj put je iznosio 15,6%.

Prototipni fotonaponski uređaj razvila je skupina znanstvenika sa španjolskog sveučilišta Jaume I u Castellou i Sveučilištu Oxford. Koristi kombinaciju titan oksida i grafena kao kolektor za napajanje i perovskit kao apsorber sunčeve svjetlosti.

Osim toga, kao impresivna izvedba, istraživači kažu da je baterija izrađena na nižim temperaturama za takve procese. Kombinacija nekoliko slojeva dogodila se na temperaturi manjoj od 150 ° C. To ne samo da smanjuje troškove procesa proizvodnje, nego omogućuje i upotrebu ove tehnologije na fleksibilnoj plastici.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: