Nova hibridna pjena HoMe kombinira svojstva drveta i metala.

Nova hibridna pjena HoMe kombinira svojstva drveta i metala.

U 2014. godini novi je materijal stvoren pod šifrom "drvena pjena" u Fraunhofer Wood Research Instituteu (Njemačka). Njihova praktična upotreba smanjena je na sposobnost recikliranja drvnog otpada na nov način, umjesto jednostavnog odlaganja. I da bi dobili zgodan materijal za izolaciju tijekom gradnje, ali za to vrijeme autori tehnologije otišli su dalje i dodali metal u drvu pjene.

Sam pjena je stvoren vrlo jednostavno – drvo je zdrobljeno i tlo na masovno stanje s mnogo frakcija. Tek je ostalo da je zasićuje plinom pod pritiskom, a zatim pusti da se osuši kako bi nastala pjena. Sada su istraživači zamijenili plin metalom – izlijevali su "spužvu" s puno stanica, gdje su dodali drvo "kissel".

Nakon sušenja, hibrid je "HoMe", akronim za njemački izraz "drveni metal". Vrlo lagana, ali istodobno trajna kompozicija koja se u svojoj masi sastoji od drveta i stoga ima izolacijska svojstva. Ali metalna rešetka prolazi kroz cijelu debljinu materijala, tako da je – električni vodič. HoMe ploče mogu se savijati s određenim naporom, ne prekidaju se, ali istodobno je lako odrezati fragment od željene veličine od njih.

Da, takav materijal nije otporan na efekte okoliša, stoga se njegova upotreba vidi kao izolacija ili za izradu dekorativnih elemenata. HoMe je dovoljno loš da preskače zvukove, što omogućuje da se koristi kao akustična zaštita, na primjer, u transportu. Još o trošku kompozitnih podataka.


Fraunhofer izvor

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: