Nova mobilna aplikacija upozorava na potres na temelju GPS podataka

Nova mobilna aplikacija upozorava na potres na temelju GPS podataka


Stručnjaci za geološka istraživanja iz SAD-a razvili su posebnu aplikaciju za pametne telefone koji omogućuju predviđanje potresa, pod uvjetom da su uključeni mobilni telefoni tisuća korisnika.

Kao što se ispostavilo, pametni telefoni mogu djelomično ispuniti ulogu seizmičkih senzora. Naravno, točnost senzora pametnog telefona znatno je niža od posebne seizmičke opreme, međutim, GPS prijamnici prilično su u stanju prepoznati površinsko pomicanje karakteristično za snažne potrese.

U ovom slučaju, zajednica korisnika aplikacije djeluje kao sustav upozorenja koji upozorava na opasnost drugih korisnika. Tako, na primjer, ako na pet tisuća ljudi na jednom području pametnih telefona zabilježi potres i ove informacije ulaze u analitički centar, a nakon brzog obrade odmah se može prebaciti na drugo područje i upozoriti na nadolazeću katastrofu.

Prirodno je da ovaj sustav ima svoje nedostatke povezane s ograničenim mogućnostima senzora pametnih telefona. Konkretno, neće moći popraviti slabe podrhtavanje i radi s jakom potresom od 7 ili više bodova.

Međutim, u zemljama s visokom seizmičkom aktivnošću, koja ne može priuštiti stvaranje modernog sustava upozorenja o potresu, zasigurno će biti potreban razvoj američkih znanstvenika.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: