Nova Wi-Fi tehnologija troši 10.000 puta manju snagu

Nova Wi-Fi tehnologija troši 10.000 puta manju snagu

Tim inženjera sa Sveučilišta u Washingtonu razvio je novu tehnologiju za prijenos Wi-Fi signala koji troši 10.000 puta manje energije nego uobičajene metode. Ovaj izum produljuje život baterija mobilnih naprava mnogo puta i može se koristiti s bilo kojim od postojećih usmjerivača i pametnih telefona.

Standardni Wi-Fi signal prenosi informacije istovremeno u digitalnom formatu i na analognoj radio frekvenciji. Dok tehnologija digitalnog prijenosa ima dug put u posljednjih nekoliko desetljeća, analogno-frekventni uređaji i dalje troše stotine miliwata snage.

Razvoj washingtonskog tima odvaja digitalne i analogne komponente signala i prenosi ih na mali uređaj koji se poveže s pametnim telefonom. Ovaj modul generira Wi-Fi signal koristeći niz senzora. Zatim se ovaj odlazni signal odražava iz okolnih objekata i primljen je pomoću takozvane "pasivne Wi-Fi" tehnologije koja vam omogućuje virtualno uklanjanje troškova energije.

Pasivni Wi-Fi omogućuje bežičnu komunikaciju na udaljenosti do 30 metara, a potroši čak 15-60 mikrowata energije – 10.000 puta manje od postojećih uređaja.

Pojedinosti o tehnologiji bit će objavljene u ožujku 2017. na konferenciji USENIX Symposium. U međuvremenu, razvoj tima Sveučilišta u Washingtonu već je pogodio popis 10 najnaprednijih tehnologija u 2016. godini prema časopisu MIT Technology Review.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: