Novi materijal na temelju grafena obećava skok u razvoju poluvodiča

Novi materijal na temelju grafena obećava skok u razvoju poluvodiča

Graphene i dalje iznenađuje znanstvenike sa svim novim aspektima svog "talenta". Ovaj put govorimo o korištenju supravodljivog monatomskog sloja ugljika koji se koristi za stvaranje dvodimenzionalnih materijala koji će biti utjelovljeni u laseri, senzori i elektronika nove generacije.

Materijali znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji prvi su sintetizirali dvodimenzionalni galijev nitrid kapsuliranjem grafena. Kao rezultat toga materijal je dobio izvrsna elektronska svojstva i izdržljivost.

Multidimenzionalni galij nitrid također je poznat kao poluvodič širokog praga, koji elektroničkim uređajima omogućuje da rade s mnogo većim naponom, frekvencijama i temperaturama od običnih poluvodiča. Uzgoj galijevog nitrida u dvodimenzionalnom obliku uz pomoć grafena kompaktira strukturu, pretvarajući ga u širokokutne poluvodiče s velikom ponudom mogućnosti.

Materijal s grafenskim premazom funkcionira u cijelom spektru ultraljubičastog spektra, što stvara izglede za njegovu upotrebu u laseri i drugim elektrooptičkim uređajima.

Za rast grafena, istraživači su koristili silicij karbidni supstrat, koji je stvorio savršeno glatku površinu u kontaktu s drugim materijalima.

Atomi galije nalaze se između dva sloja grafena, a dodani dušik inicira kemijsku reakciju, što rezultira stvaranjem ultratnih listova galijevog nitrida s kapsuliranim grafenom.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: