Novi materijal omogućit će vam stvaranje zaslona za samo-ozdravljenje pametnih telefona.

Novi materijal omogućit će vam stvaranje zaslona za samo-ozdravljenje pametnih telefona.

Većina prestižnih modernih pametnih telefona ima zaslone izrađene od Gorilla Glass, iako krute, ali krhke i osjetljive na udarce i padove. Kao rezultat toga, korisnici su često suočeni s sumornom dilemom: kupiti novi ili ozbiljno ulagati u popravak starog gadgeta.

Oko 2020. trebali bi se pojaviti pametni telefoni, čiji će zasloni biti napravljeni od materijala za samoizlječenje. Približavajući se ovoj ideji, uređaj je već na tržištu, na primjer, LG Flex 2 pametni telefon ima samonosivnu stražnju ploču, gdje dnevni ogrebotine nestaju za 10 sekundi.

Kemisti na Kalifornijskom sveučilištu na Riversideu išli su dalje. Uspjeli su dobiti vodljivi materijal za samokretanje, pogodan za stvaranje zaslona osjetljivih na dodir. Sastoji se od kombinacije elastičnog polimera i ionske soli, koje međusobno djeluju sile ionsko-dipola. Prema istraživačima, oštećeni materijal može "izliječiti" sebe u roku od 24 sata.

"Materijali koji samostalno vraćaju svoju strukturu mogu se sada činiti daleko od upotrebe", objašnjava kemičar Wang Chao, vodeći stručnjak za projekt."Ali vjerujem da će u skoroj budućnosti postati dio većine mobilnih telefona".

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: