Novi slušni implantat omogućit će ljudima da čuju svjetlost

Novi slušni implantat omogućit će ljudima da čuju svjetlost

Njemački istraživači rade na tehnologiji radikalne optimizacije kohlearnih implantata, što će značajno poboljšati kvalitetu njihovog rada. Danas je to jednostavan, čak primitivni uređaj, pretvarač akustičnih oscilacija u električne impulse za neurone. Ali što ako proširimo paletu dolaznih signala dodavanjem svjetla?

Ideja se temelji na činjenici da takvi implantati ne vraćaju sluh kao takve, već samo simuliraju sliku svijeta za pacijenta kroz reakcije na vanjske podražaje. Jednostavan mikrofon ne može razlikovati polifoniju, au uvjetima visokog opterećenja buke implantat je posve beskoristan. Trebamo točniji izvor signala, koji bi mogao biti svjetlost.

U eksperimentu gerbil miševi su injicirani virusom koji je isporučio modificirani gen u neurone u uhu – odgovoran je za odgovor na svjetlo. Zatim je u ušima umetnuta optička vlakna za prijenos svjetlosti izvana na neurone. Ti miševi imaju jasan refleks na oštar zvuk u obliku skoka, a kada su znanstvenici uključili svjetlo, eksperimentalni miševi reagirali na njega kao da su bili zabrinuti, skočili su. Zatim su miševi operirani, gluhi, ali su nastavili skočiti dalje reagirajući na svjetlost.

Autori studije vjeruju da su na rubu revolucije u stvaranju kohlearnih implantata. Uostalom, ako kombinirate zvučni i svjetlosni signal, pacijentov mozak dobiva mnogo jasniju, detaljniju sliku – s koje strane dolazi zvuk, od kojeg objekta, od koje udaljenosti itd. A ako razmišljate o tome, onda kada povećavamo raspon senzora, možemo dobiti nešto jedinstveno, ne samo nadoknaditi gubitak osjećaja, već i poboljšati svoje sposobnosti na nevjerojatnu razinu. Izvorni znanstveni prevoditeljski časopis

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: