Novo nanokoating, slično krilima insekata, neutralizira bakterije

Novo nanokoating, slično krilima insekata, neutralizira bakterije


Otpornost na bakterije jedan je od najvažnijih parametara pri korištenju medicinskih sredstava i implantata. Sve do nedavno, za to su korištene posebne biocidne komponente i antibiotici. Novi korak u tom smjeru bio je studija znanstvenika na Kalifornijskom sveučilištu.

Tim, koji je vodio profesor Albert Yee, uspio je stvoriti premaz na temelju sintetičkih polimera koji su otporni na mikrobe. Njegov prototip bili su krilati na cvrčku, prekriveni mikroskopskim nanometarskim šiljcima.

Šiljci su prilično "glupi". Bakterija na krilima, pod djelovanjem gravitacije, "pada" između šiljaka, pauze i umire nakon nekog vremena. Koristeći ovaj savjet prirode, Albert Yi i njegov tim stvorili su premaz za umjetnu rožnicu otpornu na različite bakterije, uključujući E. coli i Salmonella.

Međutim, protiv Staphylococcus aureusa, "cikadički" premaz postao je nemoćan. I opet, znanstvenici su se obratili prirodi za pomoć. Kao što se ispostavilo, krila zmajica imaju sličnu, ali jaču strukturu otpornu na bakteriju.Trenutno, istraživači rade na ponovno ovu učinak s obzirom na polimetil metakrilata, visoke kvalitete amorfnih termoplasta.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: