Otkrivene su mravice u Amazonu koje mogu kontrolirati njihov pad.

Otkrivene su mravice u Amazonu koje mogu kontrolirati njihov pad.


Istraživačka skupina istraživača na Sveučilištu Louisville, koju je vodio ekologist Stephen Janowek, postao je mravi Cephalotes atratusboraveći na vrhovima golemih stabala u divljini amazonskih šuma Argentine. Znanstvenici su bili zapanjeni jedinstvenom sposobnošću insekata: u trenutku kad ih je iz grane izbačeno vjetrom, još uvijek "pristaju" na prtljažnik njihovog drveta. Inače će čekati neizbježnu smrt.

Kao što se ispostavilo, to je bilo moguće zahvaljujući sposobnosti Cephalotes atratusa da pomakne gravitacijski centar kada pada. Takva taktika omogućuje kontrolu leta i omogućuje mravima da se strmo približe njihovim stražnjim nogama. Izvana, putanje njihovog leta je nešto slično latinskom "J".

Kao eksperiment, istraživači su odustali od 120 mrava s visine od oko 30 metara, nakon čega se 95% vratilo u rodni mravinjak, nakon samo 10 minuta. Na taj način, kukac također pomaže i sposobnost kretanja kada padaju u odnosu na prtljažnik i miris feromona, posebnih kemikalija koje lutaju mravi.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: