Polimer ispisan na 3D pisaču pretvara metan u metanol

Polimer ispisan na 3D pisaču pretvara metan u metanol


Znanstvenici u Livermore National Laboratoryu kombiniraju biologiju i 3D tisak kako bi stvorili prvi reaktor koji proizvodi metanol iz metana pod "kućnim uvjetima" – na običnoj temperaturi i tlaku.

Da bi se postigao taj rezultat, istraživači su uklonili enzime metanotrofova (bakterije koje se hrane metanom) i pomiješaju s polimerima tiskanim na 3D pisaču unutar reaktora.

Prema riječima voditelja projekta Sarah Baker, enzimi zadržavaju do 100% aktivnosti pomiješani s polimerima, a korištenje 3D tehnologije u tom procesu širi raspon njihove uporabe.

Istraživanje američkih kemičara pomoći će u pronalaženju ogromne količine metana koji je dio prirodnog plina koji bježi u atmosferu ili se spali, otežavajući probleme globalnog zatopljenja. Postojeće tehnologije obrade metana su još uvijek neučinkovite.

Znanstvenici su otkrili da polimeri tiskani metodom 3D mogu se ponovno koristiti za mnoge cikluse, štoviše, u većim koncentracijama u usporedbi sa sadašnjim tehnologijama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: