Poseban premaz za klipove bitno će smanjiti trenje motora

Poseban premaz za klipove bitno će smanjiti trenje motora


Pistoni čine do 17% svih gubitaka od trenja motora s unutarnjim izgaranjem. Proizvođač pogonskih jedinica Federal-Mogul najavio je stvaranje dvije vrste premaza nove generacije, čime se smanjuje trenje za 14% u usporedbi s konvencionalnim materijalima.

Inženjeri su već dugo pokušavali nadvladati gubitke zbog trenja klipova i igala optimiziranjem geometrije razmaka klipova i korištenjem poboljšanih materijala za zidove cilindara i klipnih suknji. Prema predstavnicima Federal-Mogul, EcoTough premazi koji su im stvorili za sve vrste motora smanjit će trošenje tih dijelova za 40%.

Prevlaka se sastoji od polimera koji uključuje metalni oksid i ojačane mikročestice krutog lubrikanta. Debljina sloja je samo 16 mikrona što u konačnici smanjuje trenje za 14%.

Materijal za dizel motore naziva se EcoTough-D i namijenjen je za klipove automobila svih razreda. Također se temelji na polimeru ojačanim kratkim ugljenim vlaknima s dodanim grafitom kao čvrstim lubrikantom. Time se smanjuje trenje klipa za 35% i povećava otpornost na trošenje za 30%. Plasman je zakazan za ulazak na tržište sljedeće godine.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: