Poseban tracker pretvara kitove u pomoćnike za istraživanje.

Poseban tracker pretvara kitove u pomoćnike za istraživanje.

U istraživanju dubina mora sve se više koristi podvodna trska i robotska posuda. Međutim, valja priznati da su njihove mogućnosti vrlo ograničene u odnosu na neke morske životinje. Zaposlenici Sveučilišta u Oregonu imali su ideju da koriste kita u svojim istraživanjima, pri čemu im se pridružuje poseban tracker.

Kontrolni uređaji za kretanje morskih životinja postojali su prije, ali njihova valjanost bila je ograničena na nekoliko sati. Novi tracker nazvan ABU (Advanced Dive Behavior) može funkcionirati sedam tjedana, kontinuirano prenoseći informacije znanstvenicima. Nakon što dovrši svoj rad, odvaja od kitova i pluta na površinu.

Izvještava položaj uspon pomoću LED svjetala i GPS signala. ABU bilježi dubinu kita, njegovo kretanje, položaj tijela, svjetlosnu i temperaturu vode. Dobivene informacije sakupljaju i pažljivo analiziraju znanstvenici.

Tragač je sposoban kontrolirati ponašanje ronjenja kita na dubinu od 1000 metara i zadržati tamo do 75 minuta. Može otkriti određene obrasce u plivanju, prehrani, temperaturi okoline, kao i onome što se događa s kitovima kada se plovila pojavljuju u blizini.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: