Potpuno tiskani na 3D zrakoplovu pisača započeli su rad na Antarktici

Potpuno tiskani na 3D zrakoplovu pisača započeli su rad na Antarktici


Predstavljen prije pet godina, SULSA drone bio je prvi zrakoplov na svijetu koji je u cijelosti ispisan na 3D pisaču. Unatoč glasnoj izjavi, kompaktni dronič na električnoj energiji nije dugo mogao pronaći praktičnu primjenu. Ali bio je i posao za njega – droni je bio zauzet otkrivanjem ruta za ledenjake na Antarktiku.

Svi SULSA dijelovi proizvedeni su u EOSINT P730 laserskoj postrojenju za sinteriranje od visokokvalitetnih polimera. Tiskane komponente sastavljene su u gotov zrakoplov za nekoliko minuta. Ostaje dodati motor s kontrolnom elektronikom – i droni je spreman letjeti.

Nakon niza testova prošle godine, zrakoplov je poslan u teške uvjete Antarktika da služi u Kraljevskoj mornarici. Dron je lansiran s mini-katapultom s palube ledolomaca, nakon čega SULSA čini 30-minutni promatrački let u potrazi za najboljim načinom za lednjaku. Uređaj može letjeti na punom autopilotu. Tu je i podrška za ručno upravljanje brodom u realnom vremenu.

Skupljeni uređaji težine od 3 kg i krilo od 2 metra mogu doseći brzinu od 160 km / h. Trošak jedne kopije SULSA je 9944 dolara.Razvijatelji aparata sa Sveučilišta Southamptona zabilježili su da je taj iznos manji od troškova jednog sata leta običnog pomorskog helikoptera s pilotom.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: