Prve valne elektrane na Havajima već stvaraju energiju.

Prve valne elektrane na Havajima već stvaraju energiju.

Snažni valovi oceana koji su popularni kod surfera u blizini Oahu sada pomažu generirati električnu energiju. Plutatelj generatora od 20 metara pretvara oscilacije vodenog okoliša u električnu struju koja se preko podmorskog kabela uvodi u najbližu pomorsku bazu. Elektrana Azura je samo 18 KW, ali sljedeća verzija već je dizajnirana za 500 KW.

Mjesto testiranja na Havajima osmišljeno je za testiranje teorije da se valni generatori mogu staviti na sve prazne obale u SAD-u, a da ne utječu na okoliš i infrastrukturu. Ekonomska korist dugo je izračunata – energija valova bez vlasnika bit će dovoljna da pokrije 20-28% ogromnih energetskih potreba zemlje. Ako je projekt uspjeh, rekonstrukcija američkog elektroenergetskog sustava može započeti u sljedećem desetljeću.

Amerikanci su odmah uložili 334 milijuna dolara u razvoj učinkovitog dizajna generatora valova i linija komunikacije. Havajski otoci imaju vrlo skupu električnu energiju zbog uvoznog ulja, tako da svi podebljani projekti na ovom području dobivaju zeleno svjetlo a priori. Štoviše, vlasti u regiji usvojile su direktivu kojom se predviđa prijenos kapaciteta 100% energije iz obnovljivih izvora do 2045.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: