Računalska tipkovnica pomoći će u dijagnosticiranju Parkinsonove bolesti

Računalska tipkovnica pomoći će u dijagnosticiranju Parkinsonove bolesti

Tim istraživača pronašao je način rane identifikacije simptoma Parkinsonove bolesti pomoću standardne tipkovnice računala. Istina, to ipak zahtijeva posebnu aplikaciju.

U ovom slučaju, tijekom studije korišteno je praćenje motoričkih učinaka tijekom pritisaka tipki za koje su znanstvenici uključili 42 pacijenta s ranoj fazi Parkinsonove bolesti i 43 zdravih dobrovoljaca. Od njih je zatraženo da ispisuju tekstualni izvadak u roku od 10-15 minuta na tipkovnici koja je povezana s računalom s posebnim softverom.

Naknadna analiza je pokazala značajne razlike u vremenu pritisaka tipki u bolesnika i zdravih sudionika eksperimenta. Kao jedan od vodećih istraživača, rekao je Luca Giancardo, takav pristup dijagnozi ne razlikuje se od interakcije s konvencionalnim digitalnim uređajima.

"Mogli smo identificirati karakteristične znakove koji nam omogućuju uspostavljanje bolesti", nastavlja. "Vjerujemo da će naš rad pomoći u ispunjavanju intervala između posjeta neuropatologu ili između testova koji se ne mogu kontinuirano provoditi".

Nažalost, Parkinsonova bolest je još uvijek neizlječiva, no znanstvenici se nadaju da će njihova metoda pomoći u ranoj dijagnozi te ozbiljne bolesti i pridonijeti učinkovitijem liječenju.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: