Razvio je elektroničku narukvicu koja prevodi znakovni jezik u tekst

Razvio je elektroničku narukvicu koja prevodi znakovni jezik u tekst


Postoje desetine aplikacija i usluga koje pomažu ljudima koji govore različitim jezicima. Međutim, osobama s oštećenjem sluha nije tako lako nadvladati jezičnu barijeru. Da bi riješio taj problem, skupina istraživača na Sveučilištu u Teksasu razvila je posebnu nosivu zavoj s senzorima koji prate gestikulacije i pokreta mišića, a zatim ih prevedu u odgovarajući tekst na računalu ili mobilnom uređaju.

Senzor sustav bilježi geste, kao i elektromiografiju osobe, tj. Električnu aktivnost svojih mišića. Osjetnici su fiksirani na zglob, podlakticu i biceps. Elektromiograf prima električne signale koje generiraju mišićne stanice u vrijeme kada su električki ili neurološki aktivni.

Za učinkovito djelovanje sustava prvo je potrebno konfigurirati pomoću prilično složenih algoritama. Potrebno je neko vrijeme da se prilagodi određenoj osobi.

Trenutačno uređaj prenosi informacije na pametni telefon ili računalo putem Bluetootha. U budućnosti, istraživači namjeravaju napraviti uređaj veličinu ručnog sata i programirati da dekriptira ne samo pojedinačne riječi već i cijele rečenice.

Pretpostavlja se da će tekst zvuk sintetičkog glasa govornika, koji će 70 milijuna gluhih ljudi širom svijeta proširiti svoje sposobnosti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: